Prvá fajka na tabak a problémy začiatočníkov. Ako správne zafajčiť fajku?

You are currently viewing Prvá fajka na tabak a problémy začiatočníkov. Ako správne zafajčiť fajku?

Každá nová fajka na tabak potrebuje na začiatku správne zafajčiť, aby dokonalo spĺňala svoj účel. Ako správne zafajčiť fajku – presne to sa vám v nasledujúcich riadkoch pokúsim vysvetliť tak, aby ste dostali odpovede na všetky vaše otázky, týkajúce sa tejto témy, a nepotrebovali ich ďalej dohľadávať na iných webových stránkach.

Ak máte dostatok predstavivosti, na úvod si zafajčenie fajky môžeme prirovnať ku zábehu úplne nového auta. Ani jeho nový majiteľ, hneď po vyjdení z autosalónu, nenúti okamžite svojho miláčika do podávania plného výkonu a nejde s ním na rýchlostné preteky. Najprv ho na túto situáciu musí pripraviť – postupne, jemne a opatrne. Až potom môže od neho očakávať, že bude spoľahlivo spĺňať všetky svoje papierové predpoklady, ako ich má uvedené v technickom preukaze. Nová fajka je na tom veľmi podobne. Aby vám neskôr bola schopná poskytnúť dokonalý zážitok, musíte sa ku nej od začiatku správať ako k batoľaťu.

Zafajčenie fajky – čo to vlastne je?

Keď si kúpite fajku, jej zafajčenie bude to prvé, čo s ňou po jej vybalení budete musieť doma urobiť. Zafajčenie fajky je vlastne proces, pri ktorom sa na vnútornej stene tabakovej komory vašej fajky postupne vytvára karbónová (uhlíková, nespáliteľná) vrstva. Táto potom chráni hlavičku fajky pred vysokým – sálavým teplom horiaceho tabaku, jej prepálením a znehodnotením. Karbónová vrstva sa vytvára postupne, pričom po každom jednom fajčení pomaly naberá na svojej hrúbke, až dosiahne požadovanú hodnotu. Odporúčaná hrúbka karbónovej vrstvy je 1 až 2 milimetre, v takomto rozmere už dokáže spoľahlivo plniť svoju funkciu. Je veľmi dôležité, aby ju fajkár aj pri neskoršom používaní svojej fajky udržiaval, upravoval a zodpovedne sa o ňu staral.

Fajka na tabak značky Sypuera - detailný pohľad na hlavičku

Ako správne postupovať?

Ak by ste túto otázku položili viacerým skúseným fajkárom, každý jeden z nich by vám určite dal rovnakú, alebo veľmi podobnú odpoveď. Líšili by sa pravdepodobne iba v drobných detailoch, pretože takmer každý fajkár používa svoj vlastný grif, alebo trik, ktorým sa snaží zafajčenie fajky doviesť k dokonalosti. Aké sú teda základné pravidlá?

Prvotné plnenie fajky tabakom

Pri prvom fajčení naplníme tabakovú komoru približne do 1/3 až 1/2 jej obsahu. Tabak nesmie byť naplnený príliš riedko – vzdušne, nemal by však byť ani veľmi silno natlačený. V prvom prípade by horel veľmi rýchlo a pri vysokej teplote, v tom druhom by bol ťah fajky oslabený, tabak by ťažko tlel a zhasínal. Je potrebné odhadnúť primeraný stred – kompromis medzi spomenutými alternatívami. Počas fajčenia je dovolené upravovať tabakovú zmes tyčinkou, alebo dusítkom tabakového príboru, podľa toho, či ju potrebujeme prevzdušniť, alebo utlačiť. Ale pozor – vždy jemne !

Pridávame tabak

Pri každom nasledujúcom fajčení množstvo tabaku postupne – po troške pridávame, až približne po 14 dňoch môžeme tabakovú komoru naplniť až po okraj. Toto pravidlo platí, ak počas tejto doby fajku zafajčujeme pravidelne raz denne, ale aj vtedy, ak ju nechávame každý druhý deň oddychovať a fajčíme ju obdeň. Oba spôsoby sú správne, dosiahneme nimi rovnaký efekt, je tu možnosť individuálneho výberu každého fajkára.

Detail: plnenie fajky tabakom

Jemné a pomalé bafkanie

Ako som už spomenul, nemáme sa kam ponáhľať – fajku zafajčujeme veľmi pomaly, jemne a opatrne. Ak je ťah fajkára veľmi silný, tabak horí rýchlo a intenzívne, zvyšuje sa teplota horiacej zmesi, čo môže mať za následok prepálenie fajky. Vhodné je iba slabé bafkanie, kedy je horenie zmesi slabšie. Ak cítime, že sa nám fajka v ruke neprimerane prehrieva, musíme ju nechať chvíľku vychladnúť, až tak pokračujeme ďalej v zafajčovaní. Žiadnou hanbou nie je ani opätovné zapálenie tabakovej zmesi, ak by náhodou zhasla. Ako sa hovorí, menej je niekedy viac.

Základ je vyfajčiť fajku až do konca

Tabak v komore počas fajčenia nikdy nedopĺňame, pričom každú jednu náplň vždy vyfajčíme až do konca – celú! Ak by sme ju viackrát vyfajčili len do polovice – nedokonalého vyhorenia, neúmerne by sa v tabakovej komore zvyšovala vlhkosť, ktorú čerstvé drevo novej fajky absorbuje, čo určite nie je naším cieľom.

Mladý muž fajčí fajku

Riziká pri zafajčovaní fajky

Pri zafajčovaní fajky s filtrom musíme dbať na zvýšenú opatrnosť dvojnásobne. Je logické, že fajka s filtrom vyžaduje od fajkára silneší ťah ako tá, ktorá ho nemá. Silnejší ťah fajkára, pri troške neopatrnosti a zlom odhade sily, znamená zvýšenie teploty horiaceho tabaku nad únosnú mieru, a problém v podobe prepálenej fajky je na svete.

Ďalším rizikom pri týchto fajkách je to, že filter zachytáva štipľavú pachuť spáleného dreva, ktorá fajkárovi signalizuje, že niečo nie je v poriadku – že sa začína prepaľovať fajková hlavička. Z tohto dôvodu je nevyhnutná častejšia kontrola teploty fajkovej hlavičky rukou, v ktorej fajku držíme.

Jedným dychom je však potrebné dodať, že pri zafajčovaní novej fajky budeme jemnú štipľavú pachuť po spálenom dreve pociťovať stále, až pokiaľ sa nevytvorí karbónová vrstva v tabakovej komore. Je preto veľmi dôležité vedieť posúdiť, kedy je pachuť ešte “v norme“, a kedy sa nám už fajka prepaľuje.

Na každý typ tabaku iná fajka!

Veľmi dôležitý je výber tabaku, čo sa týka jeho druhu a vlhkosti. Dbáme na to, aby sme fajku zafajčovali tým istým druhom tabaku, ktorý budeme vo fajke používať aj neskôr. Fajka totiž dokáže do seba absorbovať tabakovú príchuť, pričom pri striedaní viacerých zmesí v jednej fajke dochádza k ich prelínaniu a miešaniu, čo negatívne ovplyvňuje kvalitu jej fajčenia. Skúsený fajkár používa na každý druh tabaku inú fajku.

Pri zafajčovaní fajky je podstatná aj vlhkosť použitého tabaku. Ak je tabak vlhký, tak vo fajke ťažšie horí, nevydrží tlieť a vyžaduje silnejší ťah fajkára. Ak je veľmi suchý, horí rýchlo, silno a intenzívne – prepaľuje, ale to som už spomínal. Ideálna – odporúčaná vlhkosť tabaku je približne 70%. Fajkár musí zabezpečiť aj to, aby celý obsah tabaku v komore fajky horel rovnomerne (je nutné vyhnúť sa horeniu tabaku len na jednej strane), čo je v prípade väčších fajok pre fajkára – začiatočníka niekedy problém.

Fajka na tabak Sypuera v ženskej ruke

Aj fajka na tabak si musí oddýchnuť

Pri zafajčovaní musíme fajke poskytnúť čas na “oddych“. Stále platí, že fajku zapaľujeme iba raz denne. Je to preto, aby stihla vyschnúť od vlhka, ktoré nasala z tabakovej zmesi počas fajčenia. Ak jej poskytneme málo času na regeneráciu, tak nám od nadmernej vlhkosti môže zakysnúť, alebo zmočkovatieť. Po ukončení fajčenia je preto potrebné jej dokonalé vyčistenie.

Fajku vyčistite po každom fajčení

Po každom jednom fajčení musíme fajku riadne vyčistiť. Na jej vyčistenie používame fajkový príbor, fajkové kefky, fajkové tyčinky, bavlnené utierky a fajkovú kozmetiku. Zbavíme ju tak nezhorených zvyškov tabaku a nánosov, ktoré bránia jej schnutiu a relaxácii po fajčení. Fajku po ukončení fajčenia nikdy nečistíme dovtedy, kým je ešte teplá, musíme ju nechať najprv vychladnúť! Kvôli dokonalejšiemu odstráneniu vlhkosti je možné po vyčistení fajky do jej tabakovej komory vložiť jednu – dve skrútené fajkové tyčinky, ktoré tam ponecháme až do nasledujúceho fajčenia. Majú vynikajúcu absorpčnú schopnosť a sú vďačným pomocníkom pri správnom zafajčovaní.
Pri čistení nesmieme zabudnúť na fajkový filter, tento je nevyhnutné vymeniť po každom jednom fajčení! Je zdrojom vlhka, obsahuje častice popola a dechtu – musí ísť jednoducho von, pričom pri každom ďalšom fajčení musíme stále použiť nový.

Fajka zo svetlého dreva naplnená už spáleným tabakom položená na stole, vreckové hodinky a káva

Zafajčenie fajky – potrebuje ho každá?

Pri zafajčovaní fajky musíme brať do úvahy aj to, z akého dreva je tá – ktorá fajka vyhotovená. Fajky, ktoré sú vyrobené z jemnejšieho a mäkšieho dreva (višňa, javor, oliva) mávajú od výroby na stenách tabakovej komory špeciálny uhlíkový náter, ktorý má pri jej prvých zapáleniach ochrannú funkciu, čím na začiatku uľahčuje fajkárovi vytvorenie potrebnej karbónovej vrstvy.
Briarové fajky, vyrobené z tvrdého a vysoko odolného dreva vresovca stromovitého, takýto ochranný náter väčšinou nemajú. Ráta sa s tým, že vzhľadom na nepoddajnosť materiálu, z ktorého sú vyrobené, nie sú pri zafajčovaní až tak veľmi náchylné na poškodenie.
Odpoveď na otázku, či zafajčenie skutočne potrebuje každá jedna nová drevená fajka znie jednoznačne – áno (aj tá vaša).

Čo na záver?

Na úplný záver je ešte potrebné spomenúť, že pokiaľ kúpite svoju novú fajku u špecializovaného a overeného predajcu, nemôže sa stať, že sa vám do rúk dostane nejaký nepodarok, alebo treťotriedny materiál. Všetky takto ponúkané fajky sú jednoznačne kvalitné a schopné poskytnúť fajkárovi dokonalý zážitok.

S primeranou dávkou sebakritiky musíme teda pripustiť, že ak pri zafajčovaní fajky predsa len dôjde ku jej prepáleniu, a my budeme silou – mocou hľadať vinníka, stačí sa jednoducho pozrieť do zrkadla!

Článok pre vás pripravil: Vojtech