Ako zlepšiť chuť fajkového tabaku? Je známe, že fajkový tabak je na trhu dostupný v dvoch formách. Samostatne – každá sorta zvlášť, alebo zmes dvoch či viacerých druhov tabaku. Každý fajčiar si tak môže vybrať chuť podľa vlastných preferencií, pričom ponuka je dnes naozaj veľmi pestrá. Kúpený tabak z trafiky je ale možné ďalej vylepšovať a jeho chuť upraviť tak, aby bol zážitok fajčiara naozaj dokonalý. Dnes vám ukážeme pár tipov, ktoré pomôžu tabak ešte viac skvalitniť a vaše sedenia povzniesť až na samý fajčiarsky Olymp!
1. Výber správneho tabaku
Ponuka fajkových tabakov je skutočne široká, preto zorientovať sa v tejto oblasti býva pre fajčiara niekedy zložité. Tu sú základné druhy tabaku, z ktorých si môžete vyberať.
Virginia: Virginia je najrozšírenejšou odrodou tabaku vôbec. Má jemnú, lahodnú chuť a arómu, za čo vďačí svojej vysokej cukornatosti v liste. Má peknú žlto-zlatistú farbu a jej najväčším producentom na svete sú USA.
Burley: Burley nie je sladký ako Virginia, je však aromatickejší a má plnšiu a intenzívnejšiu chuť. Ide o pomerne ľahký tabak , suší sa vzduchom a jeho farba zahŕňa široké spektrum hnedej – od svetlej až po najtmavšiu. Najviac sa pestuje v Kentucky a Tennessee v Spojených štátoch amerických.
Cavendish: Cavendish je tabak, ktorý sa spracúva pomocou ohňa a pary, následne je vystavený veľkému tlaku, čo podporuje jeho sladkosť a vlhkejšiu štruktúru. Cavendish je zmesou tabakov Virginia a Burley. Okrem anglického Cavendishu sa takmer všetky ostatné druhy (americký, dánsky aj holandský) dochucujú arómami medu, čerešne, čokolády, rumu, vanilky či javora.
Latakia: Latakia je tabak sušený na slnku a nad dymom aromatických drevín a bylín, čo jej dodáva typickú korenistú chuť aj vôňu. Pestuje sa hlavne na Cypre a v Sýrii, pričom Latakia je súčasťou mnohých predávaných tabakových zmesí.
Oriental: Oriental je výrazne aromatický, zvlášť sladký a korenistý tabak, ktorý je známy ako tzv. turecký tabak. Oriental sa suší na priamom slnku a zvyčajne sa používa ako prísada do iných tabakových zmesí. Pestuje sa najmä v Turecku, Macedónsku, Grécku a Bulharsku.
Perique: Perique je mimoriadne silný druh tabaku. Vzhľadom na svoju silu sa len málokedy fajčí samotný, obvykle sa v menších množstvách pridáva do iných zmesí, aby zvýraznil ich chuť. Spracúva sa v drevených sudoch po whisky pod vysokým tlakom. Perique je ťažký a vlhký tabak s ovocnou arómou, jeho farba je tmavohnedá až čierna.
2. Pridajte arómu podľa svojho gusta
Ak chcete získať tabak podľa vlastnej chuti, a zlepšiť chuť fajkového tabaku, nebojte sa k nemu pridať extra arómu, najlepšie prírodného charakteru. Môže to byť napríklad med, vanilkový či javorový sirup, škorica, čokoláda alebo kakao. K tabaku je možné primiešať aj rôzne druhy sušeného ovocia alebo alkohol, ako je rum či kvalitný koňak. Avšak pozor – pridané ochucovadlá nikdy nemiešajte priamo do tabaku! Zvolenú arómu nalejte len na kúsok špongie, túto potom vložte na jeden deň k tabaku do hermeticky uzatvoreného pohára či inej vzduchotesnej nádoby.
3. Použite potravinársku esenciu
Na ochutenie tabaku môžete použiť aj potravinársku esenciu, najlepšie s olejovým základom. Tieto esencie sú bežne dostupné a predávajú sa v rôznych príchutiach. Na výber máte svieže ovocné príchute, ako jahoda, limetka, citrón, malina či ananás. Dostupné sú však aj esencie s príchuťou punču, rumu alebo griotky. Veľmi obľúbený je aj eukalyptus či mäta. Ako na to? Na obyčajný tampón kvapnete pár kvapiek esencie (maximálne 2-3, nie viac!) a vložíte ho k tabaku do uzavretého pohára na 24 hodín. Dávajte však pozor a postupujte veľmi opatrne, aby nezanikla originálna chuť tabakovej zmesi.
4. Vykonajte vlastnú fermentáciu
Fermentácia je proces kvasenia, kde sa bez prítomnosti vzduchu za pôsobenia enzýmov menia zložité organické látky na jednoduchšie – energeticky chudobnejšie. Fermentácia zlepšuje a zjemňuje chuť tabaku, znižuje obsah vody a nikotínu v listoch, pritom zvyšuje i odolnosť tabaku voči rôznym patogénom. Ako sa vykonáva? Tabakové listy sa navlhčia, zbavia hrubej žilnatiny a nakrájajú na pásy. Tie sa poprekladajú a silno natlačia do nepriedušných pohárov až po samý vrch tak, aby v nich po zatvorení nezostal žiadny vzduch. Poháre zabalené do deky sa následne vložia do prepravky, ktorá sa prekryje tmavou fóliou. Nad prepravku sa ešte zavesí 60 až 100W žiarovka, ktorá zabezpečí primerané teplo.
Klasická fermentácia prebieha približne 5 týždňov pri teplote 30-35 stupňov Celzia, rýchla fermentácia asi 7-8 hodín pri teplote približne 80 stupňov Celzia. Ak je to možné, uprednostnite tú dlhšiu. Aby fermentácia prebehla správne, tabak naložený v pohároch nezabudnite aspoň 2-krát vybrať, poprekladať a vložiť späť. Po ukončení fermentácie nechajte tabak rozložený tak 2-3 dni na čistej handre, aby trochu preschol. Potom ho už len narežte podľa potreby a máte hotovo – môžete fajčiť.
5. Upravte vlhkosť tabaku
Správna vlhkosť fajkového tabaku sa pohybuje v rozmedzí 17 až 21%. Príliš suchý tabak horí veľmi rýchlo a pri vyššej teplote, čo môže spôsobiť jeho zhorknutie a štípanie na jazyku. Nadmieru vlhký tabak zas ohrozujú plesne a hniloba, okrem toho sa zle zapaľuje, často zhasína a pri fajčení páli v ústach. Ako docielite jeho ideálnu vlhkosť? Vložte do uzavretej nádoby so suchým tabakom malý kus navlhčenej (nie mokrej!) špongie na niekoľko hodín tak, aby nebola v priamom kontakte so zmesou. Použiť môžete aj kúsok čerstvého chleba, jablka, šupku z pomaranča alebo tzv. hydrostone. Hydrostone je prírodný kus terakotovej hliny, ktorá postupne uvoľňuje vlhkosť, čím udržiava tabak v dobrej kondícii.
Čo robiť, ak je tabak príliš vlhký? Na chvíľu ho rozložte na papier či bavlnenú plachtu pri izbovej teplote v dobre vetranej miestnosti, aby sa mohol zbaviť prebytočnej vlhkosti.
Ako zlepšiť chuť fajkového tabaku – resumé
Zlepšovanie fajkového tabaku vrátane pridávania aróm a esencií, realizovania domácej fermentácie či regulácie vlhkosti je vecou neustáleho skúšania, hľadania nových chutí a vôní, ktoré dokonale vyhovujú požiadavkám každého fajčiara. Ak sa rozhodnete niečo z dnešného článku vyskúšať, budeme len radi. Dovidenia nabudúce, priatelia!